Економічне обґрунтування енергозберігаючих заходів

Енергоаудит: Опис промислового підприємства і будівель (частина ІІ)

Звіт з енергетичного аудиту подає інформацію про кількість енергії, яка споживається різними видами енергоспоживачів (котельні, компресори, освітлення, виробниче устаткування). Енергоаудит, як правило, вказує споживання в енергетичних і грошових одиницях і відображає інформацію як в таблицях (наприклад, таблиця загальної кількості купленого палива), так і в графічній формі.

  1. Загальні рекомендації
  2. Опис промислового підприємства і будівель
  3. Використання енергетичного аудиту
  4. Рекомнедації з енергозбереження
  5. Перехресна перевірка енергозаощаджень
  6. Заощадження первинних і вторинних енергоресурсів
  7. Життєздатність проекту
  8. Оцінка втрат

Опис промислового підприємства і будівель (частина ІІ)

Цей розділ входить у звіт з енергоаудиту як опис спостережень енергоаудитора, якими він обґрунтовував свою перевірку і розробляв рекомендації щодо енергозбереження.

Енергія, яка постачається на об'єкт. Слід навести короткий опис обладнання з постачання енергії (труби, регулятори тиску і головні щити введення електроенергії), а також обладнання для зберігання палива, головне вимірювальне і централізоване обладнання компенсації реактивної потужності.

Обладнання перетворення енергії. Цей розділ містить опис такого обладнання, як наприклад,  котли, повітряні компресори, холодильні установки.

Розподіл енергії. У цій частині міститься інформація про системи розподілення енергії, зокрема, системи розподілення охолодженої та гарячої води, пароконденсації і розподілу стисненого повітря. Коментарі повинні бути орієнтовані на ефективність роботи згаданих систем і звертати особливу увагу на причини втрат енергії, такі як слабка (погана) ізоляція або витоки.

Обладнання, яке споживає електроенергію. В цьому розділі слід описати обладнання, яке споживає первинну або вторинну енергію. Це устаткування містить виробничі механізми, системи опалювання і гарячого водопостачання (ГВП), освітлювальне та офісне обладнання і т. ін. Опис зазвичай містить назву (або тип) встановленого устаткування, норми енергоспоживання (якщо це можливо), опис автоматичних систем контролю і/або процедури ручного управління. Якщо для роботи обладнання потрібне вимірювання деяких параметрів (температура, сила світла і норма продуктивності) – це  також потрібно відмітити.

Структура будівель. Цей розділ наводить опис елементів конструкції будівель з точки зору дизайну і використаних матеріалів. Наприклад, може бути вказано, що стіни складені з цегли або бетону, вікна виготовлені з склопакета або з одинарним склінням;  будівля має плоский дах чи похилий. Опис також повинен містити дані про існуюче в будівлі вентилювання: природне або примусове. Ці елементи в сукупності з розмірами будівлі можуть бути використані для розрахунків теоретично необхідного опалювання внутрішніх приміщень. Потім результати розрахунків можна порівняти з фактичним споживанням енергії на опалювання. В опис слід включити час знаходження в будівлі працівників, щоб перевірити роботу установок, які регулюють фактичний час опалювання будівлі.

Категорії споживачів енергії:

  • будівлі;
  • котельна установка;
  • система паророзподілення;
  • холодильна система;
  • установка опалювання;
  • система подачі гарячої води;
  • виробниче обладнання; що споживає пару;
  • система постачання і розподілу електроенергії;
  • система вироблення стисненого повітря;
  • системи вентиляції і кондиціонування;
  • виробниче обладнання; що  споживає електроенергію;
  • виробниче обладнання; що працює на газі / нафтопродуктах;
  • офісне обладнання; різнорідне енергоспоживання;
  • освітлення;
  • обладнання підприємств громадського харчування;
  • обладнання пралень;
  • інші споживачі.

Другий розділ повинен бути не просто переліком обладнання. Він повинен також включати коментарі та спостереження щодо способу використання енергії. Можна рекомендувати наступні пункти для включення в розділ:

  • фізичний опис обладнання (тип, номер моделі, потужність, системи управління);
  • як воно використовується (які функції виконує, тривалість експлуатації, система управління);
  • вимірювані величини (електроенергія, нормативні витрати рідини, температура, вологість, рівні освітленості);
  • загальні спостереження (ефективність управління, неполадки, несумісне обладнання).

Для зручності значна частина інформації, зібраної під час енергетичного обстеження, може бути представлена в табличній формі. Якщо таблиці виходять дуже великими, їх слід оформити як додатки.

Типові приклади даних, що включаються в таблиці і додатки:

  • перелік устаткування:
    • освітлювальне обладнання;
    • обладнання; яке опалює приміщення;
    • електропривод;
    • обладнання підприємств громадського харчування;
    • обладнання пралень;
    • виробничого обладнання ;
    • перелік неізольованих трубопроводів гарячої води;
  • вимірювані дані:
    • дані тесту аналізу горіння,
    • точкове вимірювання температури;
    • точкове вимірювання рівнів освітленості;
    • вимірювання потоку повітря/вологості;
  • графічні дані:
    • енергетичні діаграми обладнання;
    • фотознімки стандартні;
    • фотознімки в інфрачервоному промінні.

Продовження: Використання енергетичного аудиту (частина ІІІ)

Попередня частина: Загальні рекомендації (частина I)

Володимир Прокопенко Друкувати сторінку Відіслати на E-mail